Det bedste havearbejde

Hvor har du været?

At tilplante haven afhænger ikke længere af, om jorden er klar; det er kun at vælge den rigtige dag til at så og sætte planter. Det er en forenkling af havearbejdet, som køkkenhaveejeren sørger for. Hvordan lyder det? Enkelt og let, intet arbejde og intet besvær. Man har spurgt mig: Hvorfor blev du ikke født for hundrede år siden, så jeg kunne have begyndt med køkkenhaven i stedet for at knokle med enkeltrækkehaver hele livet? Godt spørgsmål!

Intet gravearbejde

Når du bruger malertilbud, undgår du det hårde slid med at grave og flytte jorden. Alt havearbejde har hidtil drejet sig om jordforbedring Nu skal du ikke længere vide noget om jord. Begynd bare med det perfekte voksemedie: 1/3 havekompost, l/3 sphagnum og 1/3 vermiculite. Alt efter volumen, ikke vægt. Efter mange eksperimenter endte jeg med de bedste elementer til det perfekte voksemedie. Jeg sørgede for, at de ikke var dyre, var lige til at bruge og kunne holde på den rette mængde fugtighed. så planternes rødder ikke blev for våde. hvilket kan ødelægge planterne. Jeg skabte en formel, der er vandholdende, men alligevel veldrænet. Først virkede det håbløst, men så tænkte jeg på svampe.

Når du tager en tør svamp og langsomt vander den, bliver svampen ved med at suge vandet, indtil den er helt mættet. Herefter løber det ekstra vand bare ud af bunden. Det viste sig, at to af vores ingredienser, sphagnum og vermiculite, har de samme egenskaber. Det tager lidt tid at gøre dem våde, så du skal blive ved med at hælde vand på. Til sidst er de gennemfugtede, og det overskydende vand løber bare ud af bunden. Sphagnum og vermiculite sælges i havecentre og planteskoler og via internettet. Det største problem er matematisk. Alle tre ingredienser sælges i poser og sække af forskellig størrelse, og det er lidt svært at regne ud, hvor meget af hver ingrediens der skal bruges. Jeg vil give dig nogle eksempler, så du ikke behøver at tænke på matematik.

Havekompost

Den bedste kompost er den, du selv laver i din have. Da det vil tage mange måneder at frembringe noget brugbart, bør du lave en kompostbunke med det samme, så du har færdig kompost til forårets plantning. Er det allerede forår, og du gerne vil i gang, kan du bruge en god kvalitet allround kompost (fås blandt andet på mange genbrugsstationer og flyttefirmaer) eller blande forskellige fabrikater af kompost med jordforbedrende egenskaber. Det kan nu stadig betale sig at lave en kompostbunke, da du skal tilføre kompost, hver gang du tilplanter et kvadrat. Havekompost er det bedste materiale til dine planter. Det indeholder alle næringsstoffer til plantevækst, det er løst og bekvemt og let at plante i. Endelig er havekompost vandholdende, men veldrænet. Det er let at lave, men svært at finde.

Kompost og kompostering

Kompost og kompostering er to sider af samme sag. Komposten er det, der fremkommer ved komposteringen, og er et næringsrigt, letsmuldrende og jordlignende materiale, der anvendes i haver. Komposteringen er selve processen med nedbrydning af dødt plantemateriale. Der er to slags processer: aerob med lufttilførsel og anaerob, der er uden luft. Begge processer er naturlige, men den aerobe er lugtfri; den udvikler varme, og hermed nedbrydes plantematerialet. De aerobe mikrober kalder jeg “de gode”. Ved den anaerobe proces kommer en lugt som af rådne æg, den virker noget rodet og kan ikke anbefales. Den mere almindelige betegnelse er råddenskab. Mikroberne, der arbejder anaerobt, kalder jeg for “de onde”.

Hvad kan du bruge

Alt plantemateriale er fint at bruge i kompostbunken, så længe det ikke er inficeret med alvorlig sygdom, virus eller skadedyr. Når materialet er samlet i en bunke, der er stor nok, vil den organiske nedbrydning ske helt af sig selv aerobt. Men det tager tid; man kan ikke jage med moder natur. Nogle mener, at de ikke kan vente et år eller to, og spørger, hvordan de kan fremskynde processen. Processen fremskyndes ved at bruge det rigtige materiale, blande, presse, fugte og flytte det. Men der er endnu en faktor, og det er mængden. Jo mere du har i gulvsliber kompostbunken, jo hurtigere vil det blive til kompost. Er din bunke højere end 1,2 til 1,5 m, bliver det svært at tilføje nyt materiale. Er arealet større end 1,2 x 1,2 m, får luften vanskeligt ved at nå ind midt i bunken, hvor det hele sker, og “de gode” bliver nedkæmpet af “de onde”, og bunken vil nedbrydes anaerobt (uden luft) og begynde at lugte. Er bunkens omfang ikke stort nok, det vil sige mindre end 1 x 1 m, vil bunken bare ligge og sige: “Jeg venter på moder natur”. Vi bliver ved med at kalde det en bunke, og du undrer dig måske over, at den ikke bliver grim og rodet.